Teatern bredvid torget

09 januari, 2025

Maria Sid är teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern. På föreningens högtidssammanträde den 4 december berättade hon om sin relation till Stockholm och om vad som händer inne på Stadsteatern.

Maria Sid är född i Helsingfors och som liten åkte hon ofta med båt till Stockholm.

- Jag är ett otroligt stort fan av Stockholm. Jag kom alltid till Stockholm för att koppla av och ta del av kulturen. Stadsteatern var ett hus för mig även som ung människa; en plats att besöka, en plats att möta människor i alla åldrar. Nu är jag chef i detta stora hus.
För Maria Sid har teatern en självklar plats i en stad. En stad har sin kyrka, sitt sjukhus, sitt torg och sin teater. Från sin arbetsplats tittar hon ut över Sergels torg, som hon kallar en lägereld mitt i staden. Det är en plats där ”man säger det man vill säga”, en folkets plats, och bredvid finns teatern som stadens invånare äger.
Bredd i repertoaren
Som teaterchef är Marias jobb att ge stockholmarna en repertoar av nyskrivet, klassiskt, musikteater och pjäser för barn och unga. Maria Sid lyfter fram att Kulturhuset Stadsteatern har en egenproducerande teater med fastanställd ensemble. Till skillnad mot många andra kulturhus i världen, så varken kurerar Kulturhuset Stadsteatern utställningar eller hyr in färdiga saker.
- Vi glömmer ibland att vi är unika i Europa. Stadsteatern har också en bredd med musik, litteratur, konst, cirkus, dans, soppteater, parkteater; vi finns i Skärholmen, Vällingby, Husby och fria scenen Kilen.
Nytt publikbeteende
Efter pandemin har Maria Sid noterat att publikbeteendet är annorlunda. Man har en annan framförhållning än före pandemin och köper biljetter sent. Den trogna publiken med grått hår, som teatern ekonomiskt hade förlitat sig på, kom inte tillbaka i samma utsträckning som tidigare. De är fortfarande en viktig grupp, men hon har samtidigt funderat över vilka som ska komma till teatern om 10–20 år.
- Jag vill visa för stockholmarna vilket fantastiskt hus Kulturhuset Stadsteatern är. Vi ska värna det klassiska och det är samtidigt vår uppgift att utmana och hämta in nya konstformer.
Text: Sofia Jonsson