Bostadsmarknaden – hur är läget?

Höstens första föreningsmöte den 18 september handlade om läget på bostadsmarknaden. Det har varit och är en tuff situation för alla som arbetar med bostadsbyggande. Färre bostäder har påbörjats i spåren av den kraftiga inflationen efter pandemin och höjda elpriser efter kriget i Ukraina, vilket också gjorde att Riksbanken agerade med att höja styrräntan. Hur resonerar några företrädare för bostadsutvecklare om situationen?

Inbjudna talare var Stefan Ränk, koncernchef och vd för Einar Mattsson; Per Nilsson, vd på John Mattsson; Mikael Åslund, koncernchef och vd för JM och Pia Wolde Eurenius, chef för stadsutveckling på Familjebostäder. Ted Lindqvist, vd på Evidens, inledde kvällen med en analys av nuläget.

Urholkade plånböcker

Bostadsbyggandet har halverats sedan 2022, med ett lika stort tapp för hyresrätter och bostadsrätter. Ekonomiskt pressade hushåll har inte förmått att efterfråga bostadsrätter på samma sätt som tidigare. Intäktssidan har därmed gått ner räknat i fasta priser med 20 procent.

- Som om det inte vore nog, så har det varit en väldigt kraftig kostnadsutveckling på byggkostnadssidan. Framför allt har materialpriserna ökat, och när de planade ut kom ökade kreditivräntor. Sammantaget har det dragit upp byggkostnaderna med 20–30 procent på bara några år. Men vi har passerat det värsta, sa Ted Lindqvist.

Läget enligt bostadsutvecklarna

Mikael Åslund ser att marknaden börjar vända. JM arbetar på kostnadssidan med att effektivisera sina processer. Men han anser att räntan behöver sänkas till 2 procent och amorteringskravet behöver slopas, vilket skulle ge omedelbar effekt på efterfrågan på bostäder.

Per Nilsson ser också ljusglimtar framöver. John Mattson ställer nu om till de nya förutsättningarna på marknaden. De upplever en mycket mer positiv situation, där det bland annat är en skillnad i dialogen med bankerna när det kommer till finansiering och lån.

Stefan Ränk pekade på att det har varit väldigt låg omsättning på bostadsmarknaden de senaste två åren. Men människors liv går vidare och det finns ett latent bostadsbehov där den sänkta räntan blir olja i maskineriet för ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Pia Wolde Eurenius nämnde att liksom de övriga kämpar Familjebostäder med att få kalkylerna att gå ihop De har haft en inflyttning på cirka 1 200 bostäder de senaste tre åren – så det har varit en hög produktion. Men ledtiderna är långa, så de projekt som byggs startades för sju-åtta år sedan.

Lärdomar från krisen

En avslutande fråga till talarna var vad de tar med sig från de senaste åren.

Mikael Åslund: Bolag måste värna sin finansiella situation så att man klarar tuffare tider. Det gäller också inte vara alltför offensiva och innovativa i goda tider, utan ha en viss försiktighet.

Per Nilsson: Det är viktigt att bygga en organisation som klarar utmanande tider. Det kommer sannolikt fler kriser, så ett bolag bör planera för och ha en kultur som bejakar förändring.

Stefan Ränk: Även om ett bolag går in i en kris med stark balansräkning så påverkas man starkt när det blir störningar på marknaden. Om man ska kunna agera i sådana här tider behöver man en ännu starkare balansräkning.

Pia Wolde Eurenius: Vi har jobbat med våra kalkyler; vi räknar, gör omtag och stoppar upp projekt för att kontrollera att vi klarar av att driva dem i land.

Text och foto: Sofia Jonsson